NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

Moderators: grovkillen, Stuntteam, TD-er

Post Reply
Message
Author
Oldboy
New user
Posts: 5
Joined: 13 Jan 2024, 10:25

NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#1 Post by Oldboy » 28 Apr 2024, 14:54

Hello all,

I am not sure if this is the right area for this issue.

After a day of building and testing a project, I discovered ESP-Easy Plugin 038 NeoPixel (Basic) is not going to GPIO on my two different ESP32s3 boards.
it works find on two ESP32-C3 boards and a test ESP32-S2 dev board

I started to discover this while adding plugin-038 to my custom.h on a copy of ESP-Easy 20240414 code in VS Platform to build my own plugin which is another story for another day.

after wasting a bit of time, I then tested with a few different normal / climate release versions to get the same issue.

I did compile a small Arduino IDE test code called "ESP32-S3_BlinkRGB " which worked on all S3 broads, so appears not to be a hardware issue.
I didn't compile on VS to test.

I do understand the C3 and S3 are very different CPUs and code.
here are some links to the S3 and C3 boards i tested, with comments of what I found.

--------
ESP32-S3 boards ,
both these ESP32-S3 didn't work with ESP-Easy NeoPixel , :(
both have onboards WS2812 work with "ESP32-S3_BlinkRGB"code .

ESP32-S3 Zero: ( there are two version of these ,
each has WS2812 on different GPIO
- https://www.waveshare.com/esp32-s3-zero.htm
- https://www.aliexpress.com/item/1005006485999236.html?

ESP32-s3 Super Mini
- https://www.aliexpress.com/item/1005006701955079.html?

----------
These C3 work fine, :)
ESP32-C3 Zero:
- https://www.waveshare.com/esp32-c3-zero.htm
- has single onboard WS2812 RGB LED , works find on this PCB
ESP32-C3 super mini:
- https://forum.arduino.cc/t/esp32-c3-sup ... ut/1189850
- https://www.aliexpress.us/item/3256805898923942.html?



Thank you

User avatar
Ath
Normal user
Posts: 3661
Joined: 10 Jun 2018, 12:06
Location: NL

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#2 Post by Ath » 28 Apr 2024, 15:16

A few check questions:
- Is your NeoPixel powered at 5V?
- Do you have a 3.3V/5V level converter installed between the ESP and NeoPixel?
/Ton (PayPal.me)

Oldboy
New user
Posts: 5
Joined: 13 Jan 2024, 10:25

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#3 Post by Oldboy » 28 Apr 2024, 15:29

The onboard LED on the board appears to be directly connected with out buffer chip.

My project circuit has three 5v LEDs with one low value resistor between GPIO and first LED, very short cable.

I was looking to add buffer, yet every other board drives the LEDs fine.

Tomorrow I will get out my scope to check each board waveform.

User avatar
Ath
Normal user
Posts: 3661
Joined: 10 Jun 2018, 12:06
Location: NL

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#4 Post by Ath » 28 Apr 2024, 16:59

What GPIO pin are you using, and does your board have PSRAM on-board? (H4R2 indicates it has 2MB PSRAM, so pins 26..32 should not be used, and also, there is a warning about using ADC2 pins)
/Ton (PayPal.me)

TD-er
Core team member
Posts: 8885
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#5 Post by TD-er » 28 Apr 2024, 21:13

Also which IDF are you using?
I do have a board here with about 150 neopixel LEDs and an ESP32-S3.
It is running on IDF5.1 code (Thus LittleFS build)

Oldboy
New user
Posts: 5
Joined: 13 Jan 2024, 10:25

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#6 Post by Oldboy » 29 Apr 2024, 08:25

I tested with GPIO 7 and GPIO 13 on edge of the board.
I also tested with GPIO 21 to the single on board LED.

is there a LittleFS release version for S3 with Neopixel that I should test with?
Attachments
ESP32-S3_Zero.jpg
ESP32-S3_Zero.jpg (121.81 KiB) Viewed 1719 times

TD-er
Core team member
Posts: 8885
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#7 Post by TD-er » 29 Apr 2024, 10:28

Is this a 4M flash unit or 16M?

User avatar
Ath
Normal user
Posts: 3661
Joined: 10 Jun 2018, 12:06
Location: NL

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#8 Post by Ath » 29 Apr 2024, 10:50

The neopixel_ESP32s3_4M316k_LittleFS_CDC build should do the trick here.
Be aware that the storage is not migrated from the default SPIFFS to LittleFS, so while you can do an in-place upgrade, then all configuration (except WiFi) will be gone! Or just grab an unused board, then you'll loose nothing ;)
/Ton (PayPal.me)

Oldboy
New user
Posts: 5
Joined: 13 Jan 2024, 10:25

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#9 Post by Oldboy » 29 Apr 2024, 11:07

only 4M flash :(



** NOTE:
using source code base 20240414 ,
ESP32-s3 I compiled " custom_ESP32s3_4M316k_CDC " NeoPixel (basic) doesn't work
ESP32-c3 I compiled "custom_ESP32c3_4M316k_CDC " NeoPixel (basic) worked perfectly

User avatar
Ath
Normal user
Posts: 3661
Joined: 10 Jun 2018, 12:06
Location: NL

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#10 Post by Ath » 29 Apr 2024, 11:41

Can you test using the neopixel, with LittleFS enabled, build I mentioned before? That uses the latest IDF 5.1 framework, that solves many issues still present in the IDF 4.4 used by non-LittleFS ESP32* builds.
/Ton (PayPal.me)

TD-er
Core team member
Posts: 8885
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#11 Post by TD-er » 29 Apr 2024, 11:44

Oldboy wrote: 29 Apr 2024, 11:07 only 4M flash :(



** NOTE:
using source code base 20240414 ,
ESP32-s3 I compiled " custom_ESP32s3_4M316k_CDC " NeoPixel (basic) doesn't work
ESP32-c3 I compiled "custom_ESP32c3_4M316k_CDC " NeoPixel (basic) worked perfectly
That's extremely odd as the C-series is using a completely different CPU architecture.
So S-series build on a C-series chip should not boot and vice verse.

Oldboy
New user
Posts: 5
Joined: 13 Jan 2024, 10:25

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#12 Post by Oldboy » 29 Apr 2024, 13:38

with above code, I put a scope on the LED input, I have a 100e resistor from the GPIO.

on ESP32-c3 zero ,
NeoPixelAll,032,0,0 will drive 3 LEDs perfectly, see attached okay waveform.

on ESP32-s3 zero ,
no NeoPixel output , yet log = P038 : write - NeoPixelAll,032,0,0
if I set the GPIO as I2C SCL , i see clock when action scan
if I set different PWM on GPIO , I get what I expect.

I am not that good in code to follow this, so will use the ESP32-c3 Zero in my project.

Thank You 8-)
Attachments
e32c3_NeoPixelAll.jpg
e32c3_NeoPixelAll.jpg (202.87 KiB) Viewed 1668 times

TD-er
Core team member
Posts: 8885
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#13 Post by TD-er » 29 Apr 2024, 17:27

I also saw this specific bugreport with a "supermini" board: https://github.com/espressif/arduino-esp32/issues/9545

It seems to be related to how the serial console is used on the board with native USB.
You could disable the console on tools->Advanced page and/or set the serial port to Serial0 and uncheck the "enable fallback on Serial0".
This will then disable the HWCDC USB serial port.

Rob73
Normal user
Posts: 50
Joined: 25 May 2022, 15:05

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#14 Post by Rob73 » 25 May 2024, 14:53

Oldboy,

I have the s3 zero module flashed with the latest max firmware. The onboard LED stays on bright and green. I cant turn it off or change colors or do anything with it. I think from the datasheet it is on gpio 21 but I have had no luck controlling it. Actually, I just want to turn it off. I dont want to use neopixels at all with the project. Were you using the onboard LED? Were you able to turn it off, or did your even light up on its own?


Rob

User avatar
Ath
Normal user
Posts: 3661
Joined: 10 Jun 2018, 12:06
Location: NL

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#15 Post by Ath » 25 May 2024, 16:14

Rob73 wrote: 25 May 2024, 14:53 I have the s3 zero module flashed with the latest max firmware.
Can you test using the latest MEGA merge from this Actions run, it has improvements in the Framework that might help with the NeoPixel issue.
/Ton (PayPal.me)

Rob73
Normal user
Posts: 50
Joined: 25 May 2022, 15:05

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#16 Post by Rob73 » 25 May 2024, 23:03

Sure, I will give it a try!

Rob

Rob73
Normal user
Posts: 50
Joined: 25 May 2022, 15:05

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#17 Post by Rob73 » 27 May 2024, 16:41

I didnt have any luck turning the green led off with that build. I flashed two more identical s3 zero modules with the latest build. After the flash the led was in the on state on the two new modules. One was stuck on red, and the other was stuck on blue. Apparently they had a demo code on them that cycled the led through red, green and blue. I could connect to the modules through the serial console and change my wifi settings & when I removed the power and plugged them back in, the built in led went off on both modules.

The first module I have may have a glitch or a hardware problem, I can not get it to go off for anything. I will put it aside and maybe flash it through arduino ide with some small project code to see if I can wipe it out.

I did try to control the onboard led on the two new modules and I had no luck lighting them up. I will do some more testing in the next few days and see what I come up with.


Rob

TD-er
Core team member
Posts: 8885
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#18 Post by TD-er » 27 May 2024, 16:44

Did you power cycle the board inbetween?

Also which pins are connected to the NeoPixel?
Maybe the ESP does have some odd signals on that pin while booting?

Can you also set this pin to set to either input or output low in the boot state table on the Hardware tab?
Then save it and power cycle the board to see if it is kept off at boot.

Rob73
Normal user
Posts: 50
Joined: 25 May 2022, 15:05

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#19 Post by Rob73 » 27 May 2024, 23:09

TD-er,

I did power cycle in between flashes, and setting changes. It didnt seem to care either way. It says that the neopixel is connected to gpio 21 in the datasheet. I changed it to every gpio available in the menu with no luck. I did set the input & output low on boot in the hardware tab & couldnt get the led to go off or change at all.

Rob

TD-er
Core team member
Posts: 8885
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#20 Post by TD-er » 28 May 2024, 00:15

Just to be sure we're talking about the same...
What I meant is to set that specific GPIO pin to output low for example on the Hardware tab and then power cycle.

The idea is that a NeoPixel can receive upto 24 (or more, depending on the type) bits which define some color.
If the next 24 bits are received, they will be flushed to the output for any next LED.
So changing the state of that pin will not clear any state in the NeoPixel LED, unless it is power cycled.

I know the NeoPixel LEDs en sich do work on an ESP32-S3 as I do have a board here looping a scrolling text for weeks already.
Only interrupted to load a new build for testing. (this board: https://www.tinytronics.nl/en/developme ... e-esp32-s3 )

Rob73
Normal user
Posts: 50
Joined: 25 May 2022, 15:05

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#21 Post by Rob73 » 28 May 2024, 01:46

Yes, thats what I did. Set it to output low on the hardware menu, submitted the changes and cycled the power.
I also tried to give it the neopixel commands to change the color and brightness. I had no luck.

I do have two boards that the onboard led isnt lit while its powered up and working. I was not able to control the neopixel on those units either, but they are not lit. For some reason the three waveshare esp32-s3 zero boards that I have get really hot while in operation. I will do some more playing around with them. I was looking for a small simple unit for a solar/battery outdoor setup, but I am thinking this is not going to be the unit for that


Rob

TD-er
Core team member
Posts: 8885
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#22 Post by TD-er » 28 May 2024, 08:35

Where on the board is it getting hot?
How do you power the board? What voltage do you apply to which pins?
Is the WiFi connection stable?

Rob73
Normal user
Posts: 50
Joined: 25 May 2022, 15:05

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#23 Post by Rob73 » 28 May 2024, 14:52

I am powering it from a usb cable. It has a usb c connector on it. The heat seems to be all coming from the esp32 chip. The wifi connection seems to be fine. All three modules seem to get hotter than I would think they should be running.

Rob

TD-er
Core team member
Posts: 8885
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#24 Post by TD-er » 28 May 2024, 14:55

You can add a task for "Generic - System info" and then select internal temperature.
Just to get an idea what the temperature of the silicon is.

Edit:
Just enabled it here on an ESP32-S3 board which is encapsulated in a tight enclosure and has 29x5 NeoPixel LEDs in that same enclosure.
The internal temperature of that ESP is close to 50 C

Rob73
Normal user
Posts: 50
Joined: 25 May 2022, 15:05

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#25 Post by Rob73 » 29 May 2024, 20:44

My esp32 s3 zero, out on the desk sill slowly ramp up to right at 75 when freshly plugged in. Then it will then vary from mid 60's to 72ish just idling.

Rob

TD-er
Core team member
Posts: 8885
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#26 Post by TD-er » 29 May 2024, 22:46

That's a bit more than expected.

Does it matter when you enable ECO mode? (tools->Advanced settings page)

Rob73
Normal user
Posts: 50
Joined: 25 May 2022, 15:05

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#27 Post by Rob73 » 29 May 2024, 23:42

I will give it a try and see

Rob

Rob73
Normal user
Posts: 50
Joined: 25 May 2022, 15:05

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#28 Post by Rob73 » 30 May 2024, 05:23

With eco mode on it runs along at 55 to 56 deg. The temp dropped pretty quick once i enabled eco mode...

Rob

TD-er
Core team member
Posts: 8885
Joined: 01 Sep 2017, 22:13
Location: the Netherlands
Contact:

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#29 Post by TD-er » 30 May 2024, 08:43

ECO mode does 3 things which may reduce power consumption:
- Lower clock frequency
- Make more idle calls which does put the WiFi radio to sleep more often
- Lower TX power where possible (depending on the received signal strength of the AP)

Still I think the internal temperature is quite a bit higher compared to my S3 units.
Though I'm not sure what may cause this.
Could be the WiFi antenna is badly tuned, or is experiencing quite some losses due to metal close to the antenna.
If the antenna is badly tuned, the ESP will consume more power as it probably has to send more often (retransmits) and also has to deal with RF signals reflecting back into the ESP.

Can you see the signal strength and/or SNR (signal-noise-ratio) on the access point of the connected ESP board? (and link speed)

How is the ESP powered?
Via USB? Does the board have a separate USB to serial chip or is it native USB from the ESP?
Do you see a voltage regulator on the PCB or does the ESP handle the 5V and creates 3V3 from it?
Is anything else connected to the 5V or 3V3 of this board or is everything else powered via an external 3V3 power source?
If the ESP is powered by USB directly, do you also have some external 3V3 power supply connected to the 3V3 pin of the board?

Rob73
Normal user
Posts: 50
Joined: 25 May 2022, 15:05

Re: NeoPixel-038 not working on ESP32s3 zero or mini boards

#30 Post by Rob73 » 30 May 2024, 19:31

I have it powered by the usb c connector. The unit is just like the picture in the earlier post. Nothing is connected to it, I dont even have it on a breadboard. I will do some comparisons to some other boards that I have but I think this s3 zero is the only one that is getting hot like that.

Rob

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 0 guests